Presentació

Dibuix del pròleg de la Pilarín per al llibre-recull de contes i il·lustracions de la XX convocatòria de "Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen".

Dibuix de Pilarín al seu pròleg del llibre de contes i il·lustracions de la 20a convocatòria 

Projecte Educatiu de Ciutat, premiat al VII Congrés de Ciutats Educadores, Gènova 2004

Què és “Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen”?

“Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen” és un projecte que vam posar en marxa l’any 1993 amb motiu de la celebració de “L’any de la vellesa i la solidaritat entre generacions”.

La idea va sorgir dels mateixos associats, amb la finalitat de contribuir al benestar de les persones grans i fomentar la relació amb els més petits. Les àvies i els avis, ens semblava, havien deixat de ser aquella part de la família respectada i valorada per a convertir-se en una càrrega per a determinats sectors poblacionals. Volíem, doncs, capgirar una mica les coses, apropant dos mons allunyats i paral·lels, el de la infància i el de la vellesa.

Perquè “Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen”?

  • Perquè creiem necessari que les persones grans puguin envellir mantenint un projecte actiu de vida.
  • Perquè volem implicar les escoles en el reconeixement d’un actiu tant important per la nostra societat com son les persones grans.
  • Perquè volem que petits i grans comparteixin una experiència enriquidora.
  • Perquè ens agraden els contes, i donem valor a la creativitat i expressió artística.

Resum de l’activitat

Animem a les persones majors de 55 anys a escriure un conte dirigit a infants de 6 a 12 any. Una vegada finalitza el període de recepció, es reuneix el Jurat de Contes per seleccionar-ne sis. Els autors i autores dels contes seleccionats fan una lectura del seu treball als nens i nenes de les escoles de primària que participen en el projecte. En retorn, i amb el suport de les mestres, cada nen i nena il·lustra la narració amb el seu dibuix. El Jurat de Dibuixos fa la seva selecció. Amb els contes i els dibuixos seleccionats en cada convocatòria publiquem un llibre. En fem  obsequi a tots els participants en la Festa de Cloenda que celebrem al mes d’abril. Tots els treballs es mostren al públic en una exposició oberta que organitzem coincidint amb la festa de cloenda del projecte.

Reconeixements

En el transcurs del temps, el projecte “Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen” ha obtingut el reconeixement de persones, entitats i institucions.

1999.   Premi de Gent Gran, de la Fundació Caixa Sabadell.
2004. Experiència Educativa Significativa. Projecte seleccionat per l’Ajuntament de Barcelona per a participar en el VIII Congreso Internacional de Ciudades Educadoras a Gènova (Itàlia).
2005. Projecte Intergeneracional d’Atenció Social seleccionat per la Fundació Viure i Conviure.
2006. La Fundació AURISA i l’Ajuntament de Barcelona col•laboren amb Nou Horitzó per a la publicació del recull de contes i il•lustracions de la convocatòria 2006-07.
2008. Projecte d’Atenció a les Persones Grans seleccionat per la Fundació Caja Madrid